BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Info utile


SECRETUL UNUI PRINT PERFECT!


Secretul unui print de calitate nu consta doar in echipamentele performante ale tipografiei, ci si in pregatirea corespunzatoare a fisierelor. In momentul in care pregatesti un fisier pentru tipar, fie el digital sau offset, trebuie sa gasesti o balanta intre creativitate si regulile pe care tipografiile le impun.

Daca reusesti sa faci acest lucru, atunci, in final, vei avea un print de calitate. Exista o serie de greseli care apar in mod frecvent in randul celor care fac grafica pentru tipar. Aceste greseli trebuie evitate!

  • Una dintre cele mai frecvente greseli se refera la marginile de taiere (bleed-ul, cum se numeste in limbajul tipografic).
    Primul lucru pe care trebuie sa-l faci in momentul in care incepi conceperea unui material este acela de a stabili marginile de taiere impuse de tipografie tocmai pentru a evita trunchierea imaginilor sau a textului in momentul finisarii.

    Fie ca vorbim despre carti de vizita, pliante, fluturasi sau mape de prezentare trebuie sa utilizam marginile de taiere.
    O sa incercam sa va aratam si prin imagini ce inseamna margini de taiere.



  • Imagine fara margini de taiere ce face imposibila finisarea printului

    Imagine cu margini de taiere


    Imaginea care este hasurata cu rosu va cadea in urma taierii, rezultand cartea de vizita perfecta

    Acesta este rezultatul!


    Bleed-ul trebuie sa fie, indiferent de documentul pe care doriti sa-l tipariti, de 5 mm, adica cate 2,5 mm pe fiecare latura in parte!


  • O alta problema intalnita este calitatea redusa a imaginilor trimise la tipar.
    Pentru un print de calitate avem nevoie de imagini de calitate.
    In caz contrar asteptarile dumneavoastra nu pot fi satisfacute.
    In acest sens, recomandam ca imaginile trimise spre printare sa aiba minim 300 dpi.


  • Neconvertirea fisierelor in CMYK reprezinta una dintre cele mai grave greseli.
    Chiar daca v-ati obisnuit cu ecranul calculatorului care ne transmite imagini rgb (red, green, blue) in momentul in care dorim sa tiparim un fisier trebuie neaparat sa facem conversia imaginilor in CMYK.
    Din acest motiv recomandam tuturor celor care doresc sa printeze un fisier sa inceapa creatia acestuia direct in acest model de culoare (cmyk).


  • Va atasam mai jos o diferenta intre un fisier rgb si unul CMYK care a fost efectuata dupa conceperea modelului, diferenta care putea fi mult diminuata daca se incepea grafica in modul CMYK.



    Aceasta imagine este rgb, dar printul nu va arata asa!!!

    Aceasta imagine este CMYK. Asa va arata printul!!!

    De aceea va sfatuim sa incepeti proiectul in CMYK deoarece se evita aceasta diferenta!


  • Convertiti fonturile utilizate !
    Indiferent de fonturile folosite in document, acestea trebuie convertite in curbe in momentul trimiterii fisierului la tipar deoarece mai mult ca sigur fontul pe care dumneavoastra il folositi nu este si in baza de date a tipografiei.
    Pentru a evita acest lucru va rugam sa convertiti toate fonturile in curbe.


  • Pentru siguranta textelor din diversele materiale trimise la print va rugam, daca nu aveti posibilitatea trimiterii fisierelor in format Corel Draw, sa efectuati conversia diferitelor formate de document in format *.pdf.